ds

Wat is Kieskompas?

Aanmelden panel

Kieskompas is een kleine sociale onderneming. Kieskompas combineert een sterke betrokkenheid bij de democratie en een passie voor wetenschap met een competitieve ondernemende strategie.

Kieskompas is gespecialiseerd in de ontwikkeling van online en offline stemhulpen, het organiseren van politieke debatten, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en de productie van media-inhoud.

We passen commerciële strategieën toe om zoveel mogelijk burgers te bereiken en de impact van onze projecten te maximaliseren. Wij zijn een bedrijf met voornamelijk sociale doelstellingen dat haar winst direct investeert in nieuwe projecten, in plaats van te worden gedreven door winstmaximalisatie.

Door het gebruik van zakelijke oplossingen om onze sociale doelen te bereiken wil Kieskompas bijdragen aan het creëren van een sterke, duurzame en solidaire economie. Bij ons staat een sterk ethische relatie met onze klanten, medewerkers, leveranciers, personeel en de bredere gemeenschap hoog in het vaandel. We voelen een oprechte verantwoordelijkheid voor de sociaal-politieke en economische impact van onze projecten.

Sinds ons eerste project tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in Nederland in 2006, heeft Kieskompas zich ontwikkeld tot een dynamische, maar solide en efficiënte organisatie. We hebben projecten ontwikkeld voor meer dan 40 landen, waaronder alle Europese lidstaten en landen in Noord-, Centraal- en Latijns-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Kieskompas heeft ook met succes diverse regionale en lokale projecten gerealiseerd.

Recente projecten

Britse Lagerhuisverkiezingen 2017. VAA

Franse presidentsverkiezingen 2017. VAA

UvA studentenraadverkiezingen 2017. VAA

Tweede Kamerverkiezingen 2017. VAA

Raye man. Iran 2017. Profilerings-website

Wat voor soort Aussie ben jij? Australia 2017. Profilerings-website

Primaries of the left France 2017. VAA

EUVOX. EU parliamentary elections 2014. VAA

Iframe

De Kieskompas VAA (Voting Advice Application) is waarschijnlijk de meest befaamde dienst die Kieskompas aanbiedt. Met deze VAA stellen we iedereen in staat om hun eigen positie te ontdekken in het politieke landschap van de desbetreffende verkiezingen. In 30 stellingen worden de meest relevante onderwerpen van de verkiezing getoond, waarbij geantwoord kan worden middels een 5-punt antwoord-schaal. Na het doorlopen van de applicatie kan men het landschap aanpassen door te filteren op de voor hem of haar meest relevante thema’s. Daarnaast kan ook gezien worden hoe sterk de gegeven antwoorden overlappen met de participerende kandidaten of partijen, de antwoorden zijn geverifieerd door rechtvaardigingen die gegeven zijn door de vertegenwoordigers.  

De VAA is daarnaast ook ontwikkeld als iframe welke geïntegreerd kan worden in de websites van de partners van Kieskompas. Nieuwsbladen zoals The Guardian (UK), 20Minutes (Frankrijk), Aftonbladet (Zweden) en Trouw (Nederland) zijn partners welke gebruik hebben gemaakt van de iframe tijdens nationale verkiezingen. Voor kranten is het een uitstekende manier om de gebruiker meer inzichten te geven en waardevolle interactie aan te bieden. Partners die de VAA-iframe inzetten kunnen daarbij ook geanonimiseerde informatie over de resultaten ontvangen. Door middel van deze betrouwbare data kunnen er betrouwbare artikelen geschreven worden, gebaseerd op academische resultaten.   

De Kieskompas VAA iframe is niet enkel beschikbaar voor nieuwswebsites! In 2017 heeft Kieskompas meerdere versies gebouwd van de VAA met diverse onderwerpen gericht op de Nederlandse Verkiezingen van 2017, voor partners als BNR Nieuwsradio, De Groene 11, en Stichting Eigen Huis. Alle VAA’s hadden één uniek primair onderwerp. Zo was het Groen Kieskompas, gemaakt in samenwerking met De Groene 11, gericht op het milieu en de posities van de verschillende partijen aangaande het thema ‘milieu’.

De iframe wordt in 2 afmetingen aangeboden, klein (600x580px) en groot (900x809px). U kunt als partner kiezen voor de iframe die het beste bij u past. Wilt u uw gebruikers meer inzicht geven in de regionale of nationale verkiezingen? Twijfel niet om ons te contacteren. We staan voor u klaar om de diverse mogelijkheden te onderzoeken!

Onze producten

ONLINE KIESKOMPAS

Het online Kieskompas is een onafhankelijke en objectieve online applicatie waarmee kiezers hun eigen politieke opvattingen kunnen vergelijken met de officiële standpunten van politieke partijen. Kieskompas geeft bezoekers geen dwingend ‘stemadvies’, maar plaatst hen op basis van hun antwoorden op 30 stellingen over de belangrijkste politieke vraagstukken, in het politieke landschap te midden van alle partijen. De plaatsing van de politieke partijen gebeurt op basis van een beproefde wetenschappelijke methode.

Wilt u meer weten over het Kieskompas voor de gemeenteraadsverkiezingen? We leggen het u graag uit in deze flyer!

KIESKOMPAS DEBAT

Kieskompas organiseert verschillende live events, gebaseerd op de systematiek van de online variant. Tijdens deze events gaan de deelnemers letterlijk de vloer op. Op de vloer liggen grote kleurrijke Kieskompas matten die corresponderen met vijf antwoordmogelijkheden. Deelnemers worden actief door de debatleider uitgedaagd om plaats te nemen op de positie die hun mening omtrent de stellingen het beste weergeeft. Deze basisopzet is uitgewerkt in twee aparte formats: ‘levend Kieskompas debat’ en ‘Kieskompas in de klas’.

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Onze stemhulpen verzamelen belangrijke en wetenschappelijk relevante data over partijposities en genereren diverse waardevolle databases met gebruikersdata. Heel veel wetenschappers en kennisinstituten maken gebruik van deze data voor wetenschappelijk onderzoek en/of geven Kieskompas de om aanvullend panelonderzoek te doen.

MEDIA-INHOUD

Regelmatig zijn mediapartijen opdrachtgevers voor een Kieskompas en/of voor het uitvoeren van gericht panelonderzoek. In overleg met de redacties stellen we onderwerpen vast, waarover Kieskompas data en analyses gaat aanleveren. Deze mediacontent stelt redacties in staat om unieke, relevante en onderscheidende verhalen te maken.

Team

André Krouwel

Oprichter en academisch adviseur

Willem Blanken

Directeur

Oscar Moreda Laguna

Operations manager

Yordan Kutiyski

Datamanager en onderzoekscoördinator

Tom Etienne

Projectmanager

Kyra Bos

Projectmanager

Philipp Thomeczek

Projectmanager

Jouke Huijzer

Wetenschappelijke ondersteuning

Max Boiten

Wetenschappelijke ondersteuning

Ingrid Stoop

Editor

Partners

Voor wie?